Control parlamentar la Penitenciarul Codlea (judeţul Braşov)

În data 6 iunie 2009, am efectuat o vizita la Penitenciarul Codlea din judeţul Braşov în vederea cunoaşterii stării reale din penitenciarele româneşti şi în încercarea de a identifica soluţii pentru problemele din sistemul penitenciar.

În această vizită am fost însoţit şi de domnul Ionuţ Spătaru, Preşedintele Asociaţiei pentru Siguranţă Urbană şi Mediere, organizaţie care efectuează vizite regulate în penitenciarul Codlea.

 

Împreună cu noi, la această vizită, au participat Directorul Penitenciarului, Comisar şef de Penitenciare Marian Dumitrache şi Adjunctul Directorului.

 

Am cerut să vizităm câte două celule de la regimul deschis, două la regimul semi-deschis şi două la regimul închis, pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra penitenciarului.

Am discutat cu 40 de deţinuţi, condamnaţi pentru diferite infracţiuni încercând în acest fel să simţim pulsul real al celor care efectuează pedepse privative de libertate.

Am constatat urmatoarele:

  1. Principala nemulţumire a deţinuţilor este legată de duritatea comisiilor de eliberare, de faptul că personalul Penitenciarului face rapoarte cu uşurinţă, fapt care le creează anumite privări(vorbitor, pachete). Am întalnit în Penitenciar tineri condamnaţi pentru furturi minore cu pedepse foarte mari.
  2. În incinta Penitenciarului se desfăşoară ore de curs, susţinute de preoţi, pentru deţinuţii care doresc să înveţe să scrie şi să citească. De asemenea există în Penitenciarul Codlea un loc unde deţinuţii se pot reculege cu ajutorul preoţilor.
  3. Am văzut celule aglomerate compuse din 14 paturi. Motivaţia celor din conducere a fost că se renovează una dintre cladiri. Datorită faptului că nu sunt finanţaţi, reparaţiile capitale la secţia de deţinere interioară se desfăşoară întrun ritm lent.

Am inaintat un raport complet catre Comisia pentru Drepturile Omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputatilor, al carei secretar sunt.

Imi propun să repet vizita pentru a putea să mă informez corect privind evoluţia regimului din penitenciarele româneşti.

Leave a Reply

See also: